Η ιστορία μας

Το 1924 ο Κώστας Σεμερτζίδης, παππούς του οινοχόου Ιορδάνη Μιχαηλίδη, φεύγει πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και αρχίζει να φτιάχνει κρασί στα Κύργια Δράμας. Το μικρό οικογενειακό οινοποιείο αρχίζει να αναπτύσσεται όταν ο Σίμος Μιχαηλίδης αναλαμβάνει και επεκτείνει τον αμπελώνα του Λαγοτόπου το 1970, βάζοντας παράλληλα τα θεμέλια για την καινοτομία της παραγωγής. Η τρίτη γενιά, που εκφράζεται μέσω του Ιορδάνη Μιχαηλίδη, αναλαμβάνει το 2004 με στόχο την ανάπτυξη ενός προηγμένου οινοποιείου και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που συνδυάζουν τις τρέχουσες διαδικασίες οινοποίησης με την τοπική παράδοση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τότε είναι που παρουσιάζονται οι πρώτες ετικέτες του Κτήματος, Anthaleia και Melachro.

Μια ιστορική αναδρομή

Η κατασκευή αυτού του σύγχρονου οινοποιείου ξεκίνησε το 2004 στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Δράμας, δίπλα στο μεγαλύτερο μέρος των ιδιόκτητων αμπελώνων και ολοκληρώθηκε το 2005.

Το οινοποιείο περιλαμβάνει τον χώρο υποδοχής και επεξεργασίας του τρύγου, δεξαμενές ζύμωσης, το κελάρι παλαίωσης εξοπλισμένο με γαλλικά δρύινα βαρέλια, το χώρο εμφιάλωσης εξοπλισμένο με προηγμένη γραμμή εμφιάλωσης, καθώς και τον ειδικό χώρο αποθήκευσης και παλαίωσης των εμφιαλωμένων κρασιών.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε με στόχο την ταχύτερη δυνατή μεταφορά της συγκομιδής στη γραμμή παραγωγής, κάτι που οι άνθρωποι του Κτήματος Μιχαηλίδη μπόρεσαν να πετύχουν άμεσα.

Την ίδια χρονιά, ο οινοποιός και ιδιοκτήτης Domaine εμφιαλώνει με επιτυχία τα πρώτα του κρασιά. Ανθάλεια από σταφύλια Chardonnay – Sauvignon Blanc και Melachro από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Η πρώτη ποικιλιακή ανάπτυξη των κρασιών Κτήμα Μιχαηλίδη γίνεται τρία χρόνια αργότερα (2008) όταν μετά από αρκετές πειραματικές διαδικασίες οινοποίησης, η ποικιλία Cabernet Franc προστίθεται στο Μέλαχρο δημιουργώντας έτσι μια νέα εμπειρία και μια νέα ετικέτα: Pyli Red.

Το 2011 ήρθε η ώρα η Ανθάλεια να αλλάξει και να αναμειχθεί με μια άλλη ποικιλία, το Ασύρτικο σταφύλι. Αυτό το νέο κρασί ονομάζεται πλέον Pyli White.

Εν τω μεταξύ, το 2007, τα ποικιλιακά κρασιά Chardonnay και Cabernet Sauvignon εισάγονται στον χώρο εμφιάλωσης του Κτήματος Μιχαηλίδη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παρατήρησης και του πειραματισμού. παρασκευάζονται αποκλειστικά από ποικιλίες που φύονται στον ιδιόκτητο αμπελώνα Λαγωτόπου.

Η καρδιά του Κτήματος Μιχαηλίδη

Στις περιοχές του Αγίου Αθανασίου, Κύργια και Κεφαλάρι, η Δράμα, είναι όπου απλώνονται οι αμπελώνες του Κτήματος. Κάθε ένα από αυτά είναι οικογενειακής καλλιέργειας, ενσταλάζει την παράδοση και παράγει ώριμα σταφύλια.

Ο αμπελώνας του παππού, Κώστα Σεμερτζίδη, βρίσκεται στην περιοχή Κύργια στη Δράμα και καλλιεργεί σταφύλια Ασύρτικο και Gewürztraminer.

Στην ίδια περιοχή συναντάμε τον αμπελώνα «Παλιά Αμπέλια» καθώς και τους αμπελώνες Λίμνης, Άη Γιώργη και Λαγωτόπου που καλλιεργούνται όλοι Cabernet Sauvignon, Merlot, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Gewürztraminer.

Ένας ακόμη αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Δράμας και προσφέρει ποικιλίες σταφυλιού όπως Μαυροτράγανο, Ασύρτικο, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay και Sauvignon Blanc.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο Κτήμα Μιχαηλίδη είναι ένας αμπελώνας στην περιοχή του Κεφαλαρίου που καλλιεργεί την ελληνική ποικιλία σταφυλιού, το Μαυροτράγανο.
Η τρίτη γενιά, που εκφράζεται μέσω του Ιορδάνη Μιχαηλίδη, αναλαμβάνει το 2004 με στόχο την ανάπτυξη ενός προηγμένου οινοποιείου και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που συνδυάζουν τις τρέχουσες διαδικασίες οινοποίησης με την τοπική παράδοση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τότε είναι που παρουσιάζονται οι πρώτες ετικέτες του Κτήματος, Anthaleia και Melachro.

Ανακαλύψτε το Οινοποιείο στο Κτήμα Μιχαηλίδη

Βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου στη Δράμα, και μόλις λίγα λεπτά μακριά από τον αμπελώνα, είναι όπου η μαγεία συμβαίνει για το Κτήμα Μιχαηλίδη. Το οινοποιείο είναι όπου λαμβάνει χώρα κάθε απαραίτητη εργασία για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού στο Κτήμα.

Εδώ παραλαμβάνεται όλος ο τρύγος του σταφυλιού, λίγο μετά τη συλλογή του, και ξεκινά η διαδικασία οινοποίησης στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που εξοπλίζουν την παραγωγική μονάδα.

Ο εξοπλισμός του οινοποιείου περιλαμβάνει 18 ανοξείδωτες δεξαμενές, καθώς και 55 γαλλικά δρύινα βαρέλια που βρίσκονται στο ειδικά προσαρμοσμένο κλιματιζόμενο κελάρι όπου θα αποθηκευτεί η σοδειά για ενισχυμένη παλαίωση.

Το οινοποιείο είναι όπου η διαδικασία εμφιάλωσης πραγματοποιείται μέσω μιας προηγμένης γραμμής παραγωγής, με στόχο την επιτυχημένη παραγωγή κρασιών άριστης ποιότητας.
Επισκεφθείτε και εξερευνήστε το οινοποιείο κατόπιν ραντεβού.
Ο αμπελώνας του παππού, Κώστα Σεμερτζίδη, βρίσκεται στην περιοχή Κύργια στη Δράμα και καλλιεργεί σταφύλια Ασύρτικο και Gewürztraminer.

Στην ίδια περιοχή συναντάμε τον αμπελώνα «Παλιά Αμπέλια» καθώς και τους αμπελώνες Λίμνης, Άη Γιώργη και Λαγωτόπου που καλλιεργούνται όλοι Cabernet Sauvignon, Merlot, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Gewürztraminer.

Ένας ακόμη αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Δράμας και προσφέρει ποικιλίες σταφυλιού όπως Μαυροτράγανο, Ασύρτικο, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay και Sauvignon Blanc.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο Κτήμα Μιχαηλίδη είναι ένας αμπελώνας στην περιοχή του Κεφαλαρίου που καλλιεργεί την ελληνική ποικιλία σταφυλιού, το Μαυροτράγανο.

Η τρίτη γενιά, που εκφράζεται μέσω του Ιορδάνη Μιχαηλίδη, αναλαμβάνει το 2004 με στόχο την ανάπτυξη ενός προηγμένου οινοποιείου και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που συνδυάζουν τις τρέχουσες διαδικασίες οινοποίησης με την τοπική παράδοση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τότε είναι που παρουσιάζονται οι πρώτες ετικέτες του Κτήματος, Anthaleia και Melachro.