Search

Η ιστορία

Το 1924, ο Κώστας Σεμερτζίδης, παππούς του οινοποιού Ιορδάνη Μιχαηλίδη, έρχεται πρόσφυγας από τα χώματα της Μικράς Ασίας και ξεκινάει την παραγωγή κρασιού στα Κύργια Δράμας. Η μικρή οικογενειακή οινοποιία μεγαλώνει όταν η σκυτάλη περνά στον Σίμο Μιχαηλίδη, που επεκτείνει το 1970 τον αμπελώνα στην περιοχή Λαγότοπος και θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής. Η τρίτη γενιά, με εκφραστή τον Ιορδάνη Μιχαηλίδη, αναλαμβάνει τα ηνία το 2004, με στόχο τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου και την παραγωγή ποιοτικών οίνων που ενσωματώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης με τις τοπικές παραδόσεις. Τότε εμφανίζονται και οι πρώτες δύο ετικέτες του κτήματος, Ανθάλεια και Μελάχρω.

Αναδρομή

Ιστορία Κτήματος

Η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου ξεκίνησε το 2004 στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας ακριβώς δίπλα στο μεγαλύτερο κομμάτι των ιδιόκτητων αμπελώνων και ολοκληρώθηκε το 2005.

Το οινοποιείο περιλαμβάνει την αίθουσα παραλαβής και επεξεργασίας του τρυγητού, τις δεξαμενές ζυμώσεων, τον χώρο παλαίωσης με τα δρύινα γαλλικά βαρέλια, τον χώρο εμφιάλωσης με σύγχρονη εμφιαλωτική γραμμή και τον ειδικό χώρο για αποθήκευση και παλαίωση των εμφιαλωμένων οίνων.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία επελέγη με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά των σταφυλιών στη γραμμή επεξεργασίας, πράγμα που οι άνθρωποι του Κτήματος Μιχαηλίδη πέτυχαν από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Την ίδια χρονιά ο οινοποιός και ιδιοκτήτης του Κτήματος, εμφιαλώνει τα πρώτα κρασιά του. Πρόκειται για το Ανθάλεια με ποικιλιακή σύνθεση από Chardonnay – Sauvignon Blanc και το Μελάχρω με σύνθεση από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Η πρώτη ποικιλιακή εξέλιξη των κρασιών του Κτήματος Μιχαηλίδη έρχεται τρία χρόνια αργότερα (2008), όταν μετά από πειραματικές οινοποιήσεις στην ποικιλιακή σύνθεση του οίνου Μελαχρώ προστίθεται το Cabernet Franc και το κρασί μετονομάζεται και σε Πύλη Ερυθρό, ενώ πλέον αποτελεί μια νέα οινική εμπειρία.

Το 2011 είναι η σειρά του οίνου Ανθαλεία να αλλάξει καθώς προστίθεται στη σύνθεσή του το Ασύρτικο και μετονομάζεται σε Πύλη Λευκός.

Ενδιάμεσα και πιο συγκεκριμένα το 2007 η παρατήρηση και ο πειραματισμός φέρνουν στο εμφιαλωτήριο του Κτήματος Μιχαηλίδη τους μονοποικιλιακούς οίνους Chardonnay και Cabernet Sauvignon αποκλειστικά από σταφύλια του ιδιόκτητου αμπελώνα που βρίσκεται στη θέση Λαγότοπος.

Αμπελοτόπια

Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Κτήματος

Στον Άγιο Αθανάσιο, τα Κύργια και το Κεφαλάρι Δράμας εκτείνονται τα αμπελοτόπια του Κτήματος, όλα φυτεμένα από την οικογένεια κουβαλούν την παράδοση και αποδίδουν τους καρπούς μια ώριμης καλλιέργειας.

Το αμπελοτόπι του παππού, Κώστα Σεμερτζίδη, βρίσκεται στα Κύργια Δράμας και είναι φυτεμένο με τις ποικιλίες Ασύρτικο και Gewürztraminer.

Στα Κύργια Δράμας βρίσκονται επίσης τόσο ο αμπελώνας «Παλιά Αμπέλια» όσο και οι αμπελώνες της Λίμνης, του Αη Γιώργη και του Λαγότοπου, που έχουν τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Gewürztraminer.

Ακόμα ένα κομμάτι αμπελώνα βρίσκεται στη θέση Άγιος Αθανάσιος Δράμας και κρύβει μέσα του τις ποικιλίες Μαυροτράγανο, Ασύρτικο, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay και Sauvignon Blanc.

Το πιο πρόσφατο αμπελοτόπι του Κτήματος Μιχαηλίδη βρίσκεται στην περιοχή Κεφαλάρι, όπου καλλιεργείται η ελληνική ποικιλία Μαυροτράγανο.

Οινοποιείο

Γνωριμία με το Οινοποιείο του Κτήματος

Στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και σε ελάχιστη απόσταση από τον αμπελώνα χτυπά η «καρδιά» του Κτήματος Μιχαηλίδη. Στο οινοποιείο πραγματοποιείται από την αρχή έως το τέλος κάθε απαραίτητη εργασία για την παραγωγή των κρασιών του Κτήματος.

Εκεί γίνεται η παραλαβή της πρώτης ύλης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την κοπή των σταφυλιών και ξεκινά η επεξεργασία στα σύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει η παραγωγική μονάδα.

Το οινοποιείο διαθέτει 18 ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο, κλιματιζόμενο χώρο τα 55 δρύινα γαλλικά βαρέλια περιμένουν τους καρπούς μιας ολόκληρης χρονιάς για να τους ωριμάσουν ακόμα περισσότερο.

Εκεί στον ίδιο χώρο του οινοποιείου γίνεται και η εμφιάλωση σε μια σύγχρονη γραμμή παραγωγής ώστε να επιτυγχάνεται σε όλα τα στάδια η μέγιστη δυνατή ποιότητα των κρασιών.

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού.

Call Now ButtonCALL NOW FOR COOPERATION